A FIATALOK TAVASZI ÖRÖMÜNNEPE

HMN Újbezdán Sepse, Pélmonostor, Hercegszöllős, Dárda, Újbezdán Vezércikk

Ma is élő hagyomány a májusfaállítás

A májusfaállítás még mindig divatos szokás néhány helyen. A napokban több egyesület összefogott annak érdekében, hogy felelevenítsék a májusfaállítás hagyományait. Sok településen már kihalt ez a szép, ősi szokás, ezért örülünk, amikor az egyesületeknek köszönhetően meglátunk egy-egy májusfát az út szélén.

Április utolsó napja a májusfa állításának ideje. A májusfa állítása a szeretett lány háza előtt egyfajta szerelemvallás volt. Volt, mert már csak nagyon kevés faluban él a májusfaállítás szokása. A városban érthető okokból már el is tűnt. A májusfa ősi hagyománynak számít. A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak közismert szimbolikus kelléke. A májusfaállítás a falvakban a mai napig jelen van. Végigjárva magyar településeinket gyönyörködhetünk a szépen kidíszített májusfákban, amit a fiúk állítottak a lányoknak. A májfa a természet megújulásának a szimbóluma, általában az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék. A májusfaállítás szokásának két formája ismert: az egyik a lányos házakhoz vitt májusfa, a másik a középületek,   egyesületek   székhelye előtt felállított közös májusfa. A fákat mindkét esetben a legények állították, majd szalagokkal, kendővel, üveg borral díszíttették fel. A lányoknak, akik kapták, ez nagy megtiszteltetés volt. Sok helyen, ha még állítanak is májusfát, akkor az egész falu népe számára állítják a helyi közösség székhelye vagy a művelődési otthon előtt. A május elsején állított májusfát többnyire pünkösdkor bontották le, mely eseményt kitáncolással ünnepeltek.

ÚJBEZDÁN

Újbezdánban is szorgalmas volt az ifjúság, és a korábbi évekhez hasonlóan idén is állítottak májusfát a falu központjában. Sok más Magyar Házhoz hasonlóan ebben az évben első alkalommal az újbezdáni Magyar Ház udvarába is hoztak a legények májusfát.  A majálisi hosszú hétvégén Újbezdánban nem maradt el a szalmázás sem. A feldíszített fák egy hónapig fognak ékeskedni, majd a májusfa kitáncolása újból egy közös szórakozásra ad majd alkamat a fiatalok körében.

SEPSE

A sepsei Petőfi Sándor Magyar kultúregyesület szokásához híven, április utolsó napján felállította a falu májusfáját. A májusfa idén is a falu központjában díszeleg egészen május 27-ig, amikor a májusfa kitáncolására kerül majd sor. Büszkén mondhatjuk, hogy Sepsén még mindig él a májusfa állításának hagyománya, hiszen a lányos  házak  előtt  minden  évben ékeskednek a gyönyörűen feldíszített fák.

PÉLMONOSTOR

A Pélmonostor Magyar Kultúregyesület Talicska Ifjúsági Néptáncegyüttes fiú tagjai április 29-én, szombaton másodízben állítottak májusfákat Pélmonostoron. A csapat ismét összefogott, hogy felélesszék a szép májusi szokást. Ez idáig itt nem ápolták ezt a régi magyar hagyományt, tavaly született az ötlet, hogy a pélmonostori lányokat is meglepjék a legények.
Lapunknak a Talicska Ifjúsági Néptáncegyüttes csoportvezetője László Róbert elmondta, mindenképp fontos, hogy az idősebb generáció átadja tudását a fiatalabbaknak, és hogy ők minél korábban megtanulják a szokások fontosságát.
– Örömmel  tölt  el,  hogy  sikerült összehozni a csapatot, annak érdekében, hogy Pélmonostoron felelevenítsük a májusfaállítás hagyományát. A táncosok mindig részt vesznek a szokásokhoz kapcsolódó eseményeken, így a fiúk ezúttal sem haboztak, hanem nagy izgalommal lepték meg a lányokat. Fontos, hogy minden tudásunkat átadjuk a következő generációnak, akik tovább viszik ezt a munkát. Emellett szokás szerint a hónap végén táncoljuk ki a felállított májusfákat – tudtuk meg László Róberttől.

HERCEGSZÖLLŐS

Családias hangulatban ünnepelték a hercegszöllősiek a május beköszöntét. A Hercegszöllősi Mihály Magyar Ifjúsági Szervezet pár évvel ezelőtt úgy döntött, hogy szeretné feleleveníteni a májusi szokást, a májusfa felállítását és a májusfa  kitáncolását  a  faluban.  Az egyesület a kultúrotthon előtt állította fel a központi májusfát. A helybéliek idén nagy érdeklődést mutattak a hagyomány iránt.
– Harmadik éve már, hogy az egyesületünk májusfát állít és nagyon büszke vagyok, hogy felelevenítették ezt a hagyományt, amely Hercegszöllősön nem élt. Eddig a járás előtti parkban állították fel a fiúk idén pedig engedélyt kaptunk, hogy a kultúrotthon előtt legyen felállítva, hogy minden járókelő lássa és hogy ékesítse a falut. Biztosan a kitáncolása is ott atraktívabb lesz. Azt el kell mondanom, hogy az ötlet, hogy legyen egy központi májusfánk Suba Ibolyától származik mert lánykorában velem együtt soha nem állítottak nekünk fát – tudtuk meg Tomašić Deák Korinától, az egyesület elnökétől.

DÁRDA

A dárdai Magyar Háznál is egy gyönyörű májusfa díszeleg. A májusfaállítást idén is a Dárdai Magyar Kultúregyesület szervezte meg, az eseményre május elsején került sor. Az egyesület tagjai minden évben felelevenítik ezt a gyönyörű hagyományt. Mint minden évben, idén is a legszebb fát hozták el az erdőből, majd annak lombját színes szalagokkal díszítették. A Diófa néptáncegyüttes vezetője, Bóni Krisztián lapunknak elmondta, az eseményen kicsik, nagyok egyaránt résztvettek. A májusfa kitáncolásának ünnepére a hónap végén kerül sor.  A tánccsoport szorgosan készül már az idei fellépésekre is, amiből biztosan nem lesz hiány.

GRBAVÁC

A Grubisno Polje-i Magyarok Közösségének tagjai fontosnak tartják a hagyományok ápolását és fenntartását, így a múlt hétvégén májusfát állítottak a Magyar Ház udvarán. A férfiak ilyenkor közös erővel vágják ki a legmagasabb fát az erdőben és állítják fel azt. Így történt ez idén is, az egyesület aktív tagjai összegyűltek és közösen elevenítették fel ezt a hagyományt. A májusfát szép szalagokkal díszítették, majd elhelyezték. A jó babétel után táncra perdült a társaság. Tóth Sándor, a Bjelovár-Bilogora Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke elmondta, több településről érkeztek vendégek a májusfa állítására, sokan kíváncsiak voltak mi a varázsa ennek a szokásnak.
– Örömmel tölt el, hogy egyesületünk idén is felelevenítette ezt a szokást. A fát az asszonyok és a gyerekek nagyon szépen kidíszítették. Mi évről évre megszervezzük ezt az eseményt, sokan el is jönnek megtekinteni  a  történéseket.  Az összegyűltek pedig az udvaron táncolva ünnepeltek a késő órákig. Köszönet a tagoknak az odaadó munkáért, amit olyan nagy szeretettel végeznek nap mint nap – nyilatkozta Tóth Sándor.

V.D.