A disznótor hagyománya

Tiszaszentmiklós Hírek

A disznótor hagyományát ápolja a Piros Tulipán Egyesület

Hagyományos disznótort szervezett a Piros Tulipán Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület Tiszaszentmiklóson a Szent József-plébániatemplom udvarában, amelyen a falu fiataljai is részt vettek.

A Piros Tulipán Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület harmadik alkalommal rendez hagyományos disznóölést. A szervezők célja az, hogy a fiatalok is elsajátítsák a hagyományos disznótor módszereit.

Rúzsa Sándor már harmadszor vesz részt a faluban rendezett hagyományos disznóvágáson. Most először volt lehetősége arra, hogy kipróbálja a szalmán való pörkölést.

Rúzsa Sándor, Tiszaszentmiklós: „Először csinálunk szalmával egy kis tüzet, addig a disznóra rápakoljuk a szalmát, és aztán a kis tűzzel meggyújtjuk a disznón lévő szalmát.”

A szervezők az esemény közösségformáló erejét emelték ki. Bárki, akit érdekel a régmúlt hagyománya, részt vehetett a disznóvágás folyamatában.

Törtei János, elnök, Piros Tulipán Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület, Tiszaszentmiklós: „Én se vagyok már nagyon fiatal, de nagyon öreg se, de én is a nagyszüleimtől tanultam ezt meg, náluk láttam ezt a szalmával való pörkölést, úgyhogy mi is szeretnénk ezt tovább ápolni, hogy ez a hagyományunk ne haljon ki.”

A disznóvágást követően a résztvevők elfogyasztották a finom falatokat.

 

 

Forrás: PannonRTV