A dezsanováci magyarok aktivitásairól

Horvátországi Magyar Napló Dezsanovác Kiemelt cikk

A Dezsanováci Magyarok Közössége a nyár folyamán sem pihen. Az egyesület szakcsoportjai a Dezsanovácon és környékén megtartott események rendszeres résztvevői. Júniusban Petrovon, Goveđe Poljen és Grbavácon is vendégszerepeltek.

A Grubisno Polje-i MK június 17-én tartotta meg a Magyar Ház napját, amelynek keretében néptáncszemlére is sor került. Ezen a szemlén mutatkoztak be a Dezsanováci Magyarok Közösségének szakcsoportjai is. Egy héttel később, június 24-én a Dezsanováci Járás Szerb Kisebbségi Önkormányzatának szervezésében került sor a Vidovdan megünneplésére. A Dezsanováci MK énekkara és tánccsoportja mellett bemutatkoztak még a Češka Beseda Donji Sređaniból, valamint a garešnicai és a daruvári cseh kisebbség képviselői.

A Kutinai Turisztikai Egyesület szervezésében június 29-én került sor Petrovo város napjának megünneplésére. A Dezsanováci MK énekkarának fellépése emelte az esemény színvonalát. Az egésznapos rendezvényen helyi vállalkozók mutatták be termékeiket, a látogatóknak tökéletes gasztronómiai élményben lehetett részük. Az ünnepségen a Sziszek-Moszlavina Megyei Magyarok Közössége is részt vett. Az egyesület tagjai a magyar gasztronómiát igyekeztek bemutatni.

Színes és gazdag programnak lehettünk részesei. Gyönyörű népviseleteket és táncokat láthattunk. Véleményem szerint ez is egy új tapasztalat volt mindenki számára. Nagyon jól éreztük magunkat, örülök, hogy ismét belátást nyerhettünk a környéken élő nemzeti kisebbségek képviselőinek munkájába. Fontos, hogy együtt ápoljuk és őrizzük azt a kultúrát, amelyet őseink hagytak ránk – nyilatkozta lapunknak Jarža Elika, a Dezsanováci MK elnöke.

1 2

M.LJ.