A Dal 2019: az USNK-nak véget ért a verseny

Erdély Hírek

Az Acoustic Planet nyerte A Dal 2019 első elődöntőjét szombaton. A zsűri döntésével még Petruska és Vavra Bence, a tévénézők szavazataival a The Middletonz jutott tovább a döntőbe. A X-Faktor-nyertes USNK rapduó nem jutott be a fináléba.

A kolozsvári fiúk a Posztolj! című számmal (dalszöveg: ByeAlex, zene: Somogyvári Dániel) jelentkeztek a dalversenyre, amelynek tétje, hogy megtalálják Magyarország idei eurovíziós produkcióját. A múlt heti válogatón az USNK a közönségszavazatoknak köszönhetően jutott  tovább az elődöntőbe, de ez szombaton már nem sikerült, mert Kállay-Saunders András formációja volt a nézők favoritja.

Az Acoustic Planet Nyári zápor című dala 45 pontot kapott a zsűritől és a nézőktől. Szintén bekerült a fináléba Petruska, aki a Help Me Out of Here című dalt adta elő és Vavra Bence, aki a Szótlanságot énekelte; mindketten 42 pontot szereztek. A négy zsűritag – Vincze Lilla, Both Miklós, Mező Misi és Nagy Feró – mellett az ötödik zsűritag a közönség volt. A nézők a produkciók elhangzása alatt 1-től 10-ig pontozhattak SMS-ben, ezeket összesítették, átlagolták és hozzáadták a négy zsűritag pontjaihoz, így jutott tovább három dal. A negyedik továbbjutó a nézők szavazataival a The Middletonz és a Roses című dal lett, így ez a formáció is folytathatja. Szombaton ugyanakkor átadták A Dal 2019 Felfedezettje elnevezésű díjat is, amelyet a zsűri szintén az Acoustic Planetnek ítélt oda. A csapat felléphet az idei Petőfi Zenei Díjátadó gáláján. A február 16-i második elődöntőben szintén kilenc produkció látható és hallható, közülük is négyen jutnak a döntőbe.