A civil szektor nem lehet várólistán

Kiemelt cikk

A civil szektor nem lehet várólistán

Március 2-án és 7-én újraválasztjuk a Nemzeti Együttműködési Alap Civil delegáltjait a Tanácsba és az öt kollégiumba. A szavazás a kormányablakoknál (bármelyik, de nyitvatartási időben) történik, összesen 1360 jóváhagyott elektor/szervezet részvételével.

Ennek során eldől, kik képviseljék a hazai civilszférát a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) második ciklusában.

A civil szektor fejlesztése érdekében olyan képviselőkre van szükség, akik (1), nem csak egy adott régió, szakterület érdekében, hanem az egész szektorért kívánnak tenni (2), hívei a teljes nyilvánosságnak-transzparenciának és ennek érdekében fel is lépnek (3) egymást támogatva és közös célok mentén képesek képviselni a civileket.

Kezdeményezésünk célja, hogy közösen kampányoló jelöltjeink „szektorfejlesztő transzparencia-programunk” alapján közösen cselekedve minden lehetséges információt nyilvánosságra hozzanak és mindenki számára elérhetővé tegyenek a NEA működésével kapcsolatban. Jelöltjeink számára kiemelten fontos a nyilvánosság, a civil szervezetek minél szélesebb körű tájékoztatása, az eredmények kereshetősége, az ülések jegyzőkönyveinek elérhetősége. Célunk továbbá a jelenlegi pályázati rendszer bürokratizált jellegének csökkentése, és olyan kiemelten fontos célok, mint a civil szektor fejlesztése, a társadalmilag hasznos projektek ismertetése, valamint új, az elszámolást könnyítő intézkedések bevezetése.

Kik vagyunk?

Bálega János

1981-ben született Debrecenben. A Debreceni Egyetemen szerezte diplomáját, mint művelődési és felnőttképzési menedzser, illetve tanult Európa tanulmányokat is. A diploma megszerzése után több évig a szak óraadó tanáraként is dolgozott. Közel húsz éve dolgozik a diák önkormányzatiságért, illetve az ifjúság és civil ügyekért. Elnöke volt az Országos Diákjogi Tanácsnak, többféle civil és nemzetközi projektben volt projektvezető, illetve hat éve egy regionális civil szervezete elnöke. Szívügyének tekinti a határokon átívelő magyar-magyar együttműködéseket.

Borda Balázs

Több mint tíz éve dolgozik a kecskeméti HELPI Ifjúsági Iroda munkatársaként, szociális munkás, szocioterapeuta. Munkaköréhez tartozik a hallgatók és önkéntesek koordinálása, partneri együttműködések és felkereső szolgáltatások szervezése. Az ifjúsági irodában végzett munkája mellett számos ifjúsági képzésben, közösségfejlesztő és ifjúságszakértői programba vett részt. Szociális területen és ifjúsági célcsoporttal foglalkozó civil szervezetek alapítója, jelenleg az Ifjúsági Szolgáltatók Országos Szövetségének aktív tagja.

Györfi Gyula

Főállásban vidéki közgazdász, szabadidejében közel tíz éve kisközösségek fejlesztésével foglalkozik, leginkább Dél-Dunántúlon. Szakterülete a stratégiai tervezés, a szervezeti menedzsment fejlesztés, kisszervezeti minőségirányítás, de főként a nonprofit gazdálkodás és ügyvitel. Tréner, oktató és tanácsadó.

Kaszás András

1989-ben született, politológiát és jogot tanult. Tanulmányain keresztül került kapcsolatba a civil szektorral immár több mint öt éve. 2013 óta a Nemzeti Ifjúsági Tanács alelnöke, mellette pedig több ifjúsággal foglalkozó civil szervezetet munkáját vezeti vagy segíti, mint önkéntes. Érdeklődésének középpontjában a foglalkoztatáspolitika, a civil szektor fejlődési lehetőségeinek kutatása, a civil érdekképviselet, érdekkérvényesítés és részvétel lehetőségei állnak.

Nagy Ádám dr.

1972-ben született. Hat diplomáját a legkülönbözőbb tudományterületeken szerezte (műszaki, közgazdasági, politológiai, tanári, jogi, egészségügyi). Pedagógiából doktorált és habilitált, a Selye János Egyetem egyetemi docense. A Civil Szemle periodika alapító-főszerkesztője, a Nemzeti Civil Alapprogram Tanácsának volt elnöke, a NEA leköszönő Tanácsának tagja. 

Oross Dániel, PhD.

1985-ben született Mosonmagyaróváron. Politológus (ELTE ÁJK), szabad bölcsész (ELTE BTK). Doktori fokozatát a Budapesti Corvinus Egyetem  Politikatudományi Doktori Iskolájában szerezte. Az MTA TK PTI tudományos segédmunkatársa. Kutatási területe politikai szocializáció, ifjúsági közélet és ifjúságpolitika. Angolul, franciául, németül és olaszul beszél.

Udvaros Renáta

Ifjúságsegítő, közösségfejlesztő. 1996 óta folyamatosan a nonprofit szektorban/ szektorért tevékenykedik. 2005 óta a Somogy Megyei Ifjúsági és Nonprofit Szolgáltató Központ vezetőjeként számtalan egyesület alapítója, önkéntese. Alakulása óta a Nemzeti Együttműködési Alap- Társadalmi Felelősségvállalás Kollégium civil delegáltjaként képviselte a civilek érdekeit.

Meggyőződésünk, hogy van kiút a hazai civil szektor fejlesztésére, de ehhez szükség van Rád!

A változások érdekében kérjük – ha regisztráltál – Te is a vegyél részt a NEA választásokon!

Bemutatkozó anyagokat másoktól is várunk és örömmel készítenek a nonprofit.hu szerkesztői.

Forrás: www.nonprofit.hu