A CIVICUS sajtónyilatkozata

Kiemelt cikk

 

Kongói Demokratikus Köztársaság: a CIVICUS cselekvésre sürgeti az Afrikai Uniót a fiatal aktivisták bebörtönzésének első évfordulóján

A fiatal kongói aktivisták, Fred Bauma és Yves Makwambala letartóztatásának első évfordulóján a civil társadalmak globális szövetsége, a CIVICUS sürgeti az Afrikai Uniót, hogy követelje mielőbbi és feltétel nélküli szabadon engedésüket, számos további bebörtönzött civil aktivistával egyetemben.

„A Kongói Demokratikus Köztársaságban teljesen alkalmatlanná vált az általános környezet a civil társadalom számára, megsértve ezzel az Afrikai Uniós kötelezettségvállalásokat” – mondja David Kode, a CIVICUS vezető politikai és kutatási igazgatója. „Számos aktivista van börtönben koholt vádak alapján, az Afrikai Unió Chartájában biztosított emberi és demokratikus jogok védelmében kifejtett békés civil tevékenységük miatt.”

Fred Bauma és Yves Makwambala letartóztatása pontosan egy évvel ezelőtt, drámai körülmények között következett be. 2015. március 15-én, a Nemzeti Hírszerző Ügynökség (ANR) biztonsági tisztviselői, valamint férfiak katonai egyenruhában berontottak egy kinshasai ifjúsági központban tartott sajtótájékoztatóra, melynek célja a Filimbi mozgalom, egy ifjúsági fórum elindítása volt annak érdekében, hogy inspirálják a kongói fiatalokat állampolgári kötelességeik teljesítésére.

Kettejüket – 28 másik aktivistával Szenegálból és Burkina Fasóból, valamint nemzetközi újságírókkal és egy diplomatával egyetemben – letartóztatták. A biztonsági tisztviselők később elengedték a többieket, de Baumát és Makwambalát érintkezési lehetőség nélkül ANR-fogságban tartották, majd több mint egy hónappal később a kinshasai központi börtönbe vitték őket, ahol jelenleg is vannak.

Fred Bauma és Yves Makwambala egy olyan szervezethez kapcsolódó vádakkal néznek szembe, amelyet azért alakítottak, hogy fegyvert fogjanak az állammal, valamint az emberek és a tulajdon elleni támadással szemben, és hogy titokban szövetkezzenek az államfő ellen. Ők fogságban maradtak, bár egy parlamenti bizottság – amelyet 2015. március 27-én azért alakítottak, hogy megvizsgálja a módszert, ahogyan a biztonsági erők ügyüket kezelték – azt jelentette, hogy nem találtak bizonyítékokat a Filimbi vezetői és műhelyének résztvevői ellen.

2015 januárja óta a kongói hatóságok a letartóztatást és fogva tartást használják stratégiaként azon emberi jogvédők, és az ellenzék azon tagjainak elhallgattatására, akik szót emelnek Jopseph Kabila harmadik elnöki ciklusa, valamint a 2016 novemberére tervezett választások önkényes elhalasztása ellen.

„Békés tüntetéseket toroltak meg brutálisan, valamint emberi jogvédőket és ellenzéki szereplőket tartóztattak le rutinszerűen – felbujtással, az állam destabilizálásának kísérletével és az elnök inzultálásával vádolva őket” – mondja Kode.

Legutóbb, 2016. február 24-én a Lutte pour le Changement (LUCHA – Harc a változásért) mozgalom hat fiatal aktivistáját ítélték két év börtönbüntetésre, nyilvános engedetlenségre való fejbujtás vádjával. Ezidáig legkevesebb 19 civil aktivistát börtönöztek be a Filimbi és Lucha mozgalmakból pusztán azért, mert gyakorolták a véleménynyilvánítás, a gyülekezés szabadságához fűződő jogaikat.

A CIVICUS sürgeti az Afrikai Uniót, hogy kötelezze a kongói elnököt, Joseph Kabilát Fred Bauma, Yves Makawambala és más bebörtönzött civilek kiengedésére. Egyénileg hallathatják hangjukat a közösségi médiában, a #FreeFred és #FreeYves mozgalomban.

 

CIVICUS – World Alliance for Citizen Participation