A Blogdíler vendége

Erdély Emberek

Hogyan teszteljünk egy mobiltelefont? A Blogdíler vendége elmondta

Khell Bogdán, a mobilarena.hu főszerkesztője, alapítója beszélt a mobilok teszteléséről, az okostelefonok jövőjéről, a vloggerség tikairól a Blogdíler projekt második találkozóján, Kolozsváron.

Khell Bogdán programozónak tanult, számos multicégnél dolgozott, de az ügyfélszolgálati munka helyett a technikai része a szakmának mindig jobban érdekelte. Így kötött ki saját vállalkozásánál, amelynek folyamatosan az a célja, hogy olyan leírásokat jelentessen meg a mobiltelefonokról, amelyek telefonvásárláskor segítenek a jó döntés meghozatalában.

A Blogdíler előadássorozat az Igen, tessék! szervezésében jött létre azzal a céllal, hogy a blogok és vlogok iránt érdeklődők személyesen találkozhassanak a profikkal, tanulhassanak tapasztalataikból. A Blogdíler a K+ program része, amelyet a PONT Csoport a budapesti Új Nemzedék Központtal és a kolozsvári Magyar Ifjúsági Központtal partnerségben koordinál. A program az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Nemzeti Tehetségprogram révén részesült támogatásban.

Amikor az őszinteség ütközik a cég érdekeivel

A mobilarena.hu megalakulásának háttértörténetéről a beszélgetésen kiderült, hogy Khell egyedül kezdte el szerkeszteni, majd beszálltak a barátai. Egy ideig párhuzamosan főállásban dolgozott egy cégnél. Az őszinteség, amellyel bizonyos mobiltelefonokat jellemzett a blogon, ütközött a cég érdekeivel, ezért a munkaviszony megszakadt.

Több cég alkalmazottja volt már, de a blogger érezte, hogy ez a világ nem neki való, ki akarta próbálni, hogy meg tud-e élni a mobilarena.hu-ból. Ez a forgatókönyv bevált. Szereti, ha önmaga gazdálkodhat az idejével, önszántából nem szeretne visszavonulni ebből az életmódból. Örömmel ír minden cikket, folyamatosan kihívást lát egy-egy új tartalom megírásában – hangzott el a beszélgetésen.

Khell Bogdán elmondta, lényegében teszteléssel foglalkoznak a mobilarena.hu szerkesztőségében. Igyekeznek a felhasználó érdekében mindent kipróbálni, így nagyon sok olyan apró hibát is felfedeznek, amelyekre a felhasználó egyből nem jönne rá. „Ma már csak pár napunk van egy-egy telefon kipróbálására, de a fórumon nagyon sok visszajelzés érkezik a felhasználói élményekről, ami szintén a telefonvásárlásban gondolkodók segítségére siet” – mondta a programozó.

Hogyan történik egy készülék tesztelése?

A készülékek teszteléséről Khell Bogdán elmondta: először megnézik a mobil külsejét, megfigyelik a kijelző minőségét és méretét. Ezt követően jellemzően tesztprogramokat telepítenek rá, futtatják őket, megnézik a hardverét, ez a folyamat kiad egy pontszámot, de Khell hangsúlyozta, hogy ez még nem jelent semmit. „Lehet egy telefonnak jó hardvere, de ha nincs hozzáigazítva a szoftver, akkor a menü simán akadozhat” – magyarázta.

Megnézik a multimédiás képességeket, de itt is fontos tudni, hogy nem föltétlenül a megapixel fontos, hiszen a lencse határozza meg a fotó minőségét.  A mobilszakértő szerint sokszor hazudnak a dobozokon, 8 megapixeles kamerát írnak rá, de az valójában 5 megapixeles, csak felnagyítják nyolcra. Ugyanígy, felmérik a zenelejátszás minőségét, majd csak ezután nézik meg az árát. Egy mobiltelefon akkor jó, ha a teljesítménye összhangban van az árral – jegyezte meg a szakember.

Vannak sértődések

Szívesen adnak tanácsokat az olvasóiknak, de Khell Bogdán szerint nincs erre vonatkozó általános igazság: a legjobb telefon személyre szabott, szerinte két hét a limit, ami alatt az ember rájön, hogy az adott készülék neki való-e. Általában azért szeretnek meg az emberek egy telefont, mert van benne valami plusz, de ez a plusz mindenkinek mást jelent – tette hozzá.

Khell foglalkozása nem az a szakma, ahol mindenkivel jóban lehet lenni: ha a szerkesztő szerint egy telefon rossz, akkor erről kivétel nélkül megírja az őszinte, szakmai véleményét. Ebből nyilván sértődés is van a mobilgyártók, -forgalmazók részéről, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek a cégek előbb-utóbb meggondolják magukat és rendezik a mobilarena.hu-val való viszonyukat, mert a negatív tartalom is biztosít valamilyen nyilvánosságot.

A Blogdíler-sorozathoz híven elhagyhatatlan volt az a moderátori kérdés, hogy mitől válik valakiből jó blogger, illetve videóblogger. Khell Bogdán szerint a személyiség, vélemény, karakán életszemlélet elhagyhatatlan jellemzői a bloggereknek, ezen túl nem árt extrovertáltnak lenni, aki szubjektív, személyes példákat is megoszt az olvasóival. Mindezt pedig persze le kell tudni jól írni, viszont azt tapasztalja, hogy ez inkább a korral jár, csupán kitartásra és a kritikák kezelésére van szükség. A vloggerek titka szerinte ugyanez, csak az illető személy tudjon bánni a videózással. Szerinte a videózásban az a legnehezebb, hogy nem lehet utólag olyan könnyen korrigálni, mint egy írott szöveget, viszont ennek ellenére sokkal több érdekességet lát benne. Khell úgy gondolja, nem kell sokat terveznie annak, akit a vlogolás érdekel, első körben le kell ülni a kamera elé, és kimondani azt, ami magától jön.

Az okostelefonok jövője

A jövő mobiltelefonjairól Khell úgy vélekedik: formatervezés szempontjából egy-két éven belül forradalom lesz, végtelen opciót lát abban, hogy a megszokott lapos, vékony okostelefonok milyenné alakulhatnak át. Példaként említette azt a Lenovo készüléket, amelyik egy mozdulatra az ember csuklójára tekeredik. Szerinte számítani lehet arra, hogy a telefonok nagyon sok irányba hajlíthatóvá válnak.

A szakértő a Huawei-ben, az Asusban, a Nokiában lát izgalmas jövőt, a Sony és a HTC szerinte lassan haldoklik.  A mobilarena.hu függetlenségéről Khell Bogdán elmondta, hogy soha nem mennek bele abba, ha a tartalmaikat befolyásolni próbálják, a portál nem egy karitatív ügy, ahol mindenkiről jókat kell írni, az a cél, hogy az olvasókat minél jobban tájékoztassák arról, hogy mit érdemes megvenni.

Forrás: http://www.maszol.ro/index.php/tech-tudomany/70235-hogyan-teszteljunk-egy-mobiltelefont-a-blogdiler-vendege-elmondta