A barackfa pirosat virágzik

Zenta Kiemelt cikk

Vasárnap tartották meg Zentán a XIX. Hagyományaink Ünnepét

Finomabbnál finomabb barackos ételekből és italokból nyílt kiállítással, valamint színvonalas produkciókkal ünnepeltek együtt a Zenta községbeli hagyományőrző és hagyományápoló csoportok vasárnap este a Zentai Sportcsarnokban megtartott XIX. Hagyományaink Ünnepén, amelyet a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Zenta község önkormányzata támogatásával hívott életre.

A barackfa pirosat virágzik mottóval meghirdetett, hagyományos barackos ételeket és italokat felvonultató kiállítást Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, a kiállítás fő szervezője nyitotta meg, aki a baracknak elődeink életében betöltött szerepéről, valamint sokszínű felhasználási lehetőségeiről beszélt, majd munkához látott a zsűri: Nagy Miklós, a Zentai Gazdakör gyümölcstermelőket egyesítő szakágának elnöke, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége elnöke, Renkó Ágnes hagyományápoló és Ősz Szabó Imre, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend lovagja. A zsűri tagjai végigkóstolták a kiállítók által készített ételeket és italokat, majd meghozták döntésüket, amelynek értelmében az első helyezést a Zentai Gazdakör hagyományápolói szerezték meg, második a Felsőhegyi Könyvtár, harmadik a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület. A hagyományokat legszebben bemutató egyesületnek járó különdíjat a zentai Rozetta Kézművestársaság, a bemutatott termékek összhatásában elért legkiválóbb eredményért járót pedig az Adahatár Tanyabarátok Egyesületének ítélte oda.

A gálaműsor kezdetén Perpauer Attila, a községi tanács tagja köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, a rendezvény résztvevői olyan értékeket közvetítenek, amelyek tartást és kitartást adhatnak mindannyiunknak, illetve közösségünk magmaradását szolgálják. Bartók Bélát idézve hozzátette: a népzene a természet tüneménye, ez az alkotás ugyanazzal a szerves szabadsággal fejlődött, mint a természet egyéb élő szervezetei, a virágok, az állatok, éppen ezért olyan gyönyörű és tökéletes.

A nyitóprodukciót az est vendégfellépői, Ivánovics Viktor, a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató verseny résztvevője, Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekes, népzenetanár, Fábri Géza népzenész, énekmondó, valamint a szabadkai Juhász zenekar tagjai adták elő, akik vajdasági népdalokból készült alkalmi összeállításukkal nagy sikert arattak. Ezt követően a Zenta községbeli hagyományőrző csoportok tagjai léptek színpadra: a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispiláng gyermektánccsoportja Rizskása, gyöngykása címmel népi gyermekjátékokat, az intézmény ifjúsági népzenei szakosztálya pedig tápéi népdalokat, Tisza menti népdalokat és al-dunai székely népdalokat adott elő; Kovács Réka, a felsőhegyi általános iskola tanulója A róka és a szarka című mesét mondta el; a Csiribiri néptánccsoport Itt ül egy kis kosárban címmel rábaközi játékokat és táncokat mutatott be; Deák Viola felsőhegyi tanuló az Okos Julcsa című mesével, a bogarasi Búzavirág Művelődési Egyesület citerazenekara és asszonykórusa pedig dél-alföldi dalokkal lépett színpadra. A folytatásban az Ispiláng gyermektánccsoport Szotty, ki a világból címmel sárközi játékokat és táncokat; a kevi Móra István Művelődési Egyesület Bazsarózsa asszonykórusa és Jóbarátok tamburazenekara pedig gombosi népdalokat adott elő; Papp Heléna felsőhegyi diák A félig nyúzott bakkecske című mesét mondta el; a Tópart Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa és zenekara vajdasági népdalokkal örvendeztette meg a közönséget; az Ispiláng gyermektánccsoport pedig Nagy nap van minálunk! címmel kalocsai táncokat mutatott be. A bogarasi Pipacsok citerazenekar gyermekdalokkal; a felsőhegyi Népdalbarátok Klubjának vegyes kórusa pedig zentai dalokkal lépett közönség elé, a tornyosi Szarkaláb néptánccsoport Maros mellett elaludtam címmel lőrincrévi táncokat; a zentai Délibáb vegyes kórusa és citerazenekara szlavóniai népdalokat; az Adahatár Tanyabarátok Egyesületének tagja, Szabó Dékány Zsófia Bodor Anikó gyűjtéséből származó Zenta környéki népdalokat; a tornyosi asszonykórus zentai lírai dalokat, a kevi Gyöngyvirág néptáncegyüttes kalocsai és sárközi táncokat; a zentai Sarkantyú tamburazenekar pedig vegyes dalokat adott elő.

A fellépők produkcióit a Rind Melitta néptáncpedagógus, néprajzkutató, Szabó Annamária, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének szakos hallgatója és Kelemen Zsolt népzenész, népzenepedagógus alkotta zsűri véleményezte, amelynek tagjai elégedettségüknek adtak hangot a résztvevők teljesítményét illetően.

A jövő évi, jubileumi Hagyományaink Ünnepe kiállításának központi témája a tervek szerint az eper lesz, így a csoportoknak eperből készült ételekkel és italokkal kell majd készülniük a rendezvényre.

 

Forrás: Magyar Szó

zenta01

Fotó: Gergely József