Janikovszky Éva ‘A lemez két oldala’

Vojtina Bábszínház Debrecen, Kálvin tér 13 Egyéb

Meghívó

Janikovszky Éva ‘A lemez két oldala’

Örömmel tájékoztatjuk, hogy a Debreceni Kőr Dáma Egyesület és a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete láthatatlan képzeletszínházi előadást szervez.

  • Ideje: 2019. február 22. péntek, 18:00–20:00 óra
  • Helye: Vojtina Bábszínház Debrecen, Kálvin tér 13,

A Debreceni Lions Club a programhoz csatlakozva ingyenes látásvizsgálatot tart a Vojtina Bábszínházban 15:00 és 18:00 óra között.

Szereplők: Horváth Lili és Kovács Vanda, rendező: Tollár Mónika

  • Jegyár: 3900 Ft,
  • Támogatói jegyár: 5900 Ft

Jegyvásárlás: Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete irodájában:

  • hétfő, kedd, szerda 8:00 – 17:00 óra,
  • csütörtök és péntek: 8:00 és 13:00 óra között)

Az est bevétele a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesületének kerül felajánlásra.

Részletek:

Janikovszky Éva ‘A lemez két oldala’ című könyvét Tollár Mónika színházrendező 2013-ban (az írónő halálának 10. évfordulója alkalmából) írta át színpadra és rendezte meg A Katona József Színházban volt az ősbemutató április 23-án (az írónő születésnapján) Fullajtár Andreával és Horváth Lilivel. A felnőtteknek szóló képzeletszínház valójában ún. éles tükör szavakból csiszolva. Általa a mindennapos emberi játszmáinkra láthatunk rá szórakoztató, humoros formában – afféle nevetőizom tréningként. Az előadás magával ragadó stílusban szólítja meg a fanyar humor szerelmeseit, így remek szórakozást biztosít a nézőknek.

2017-ben született meg az előadás ún. DARK változata, mely a produkció teljes sötétségben előadott verziója. A régi korok sajátságos hangjáték-/ rádiójáték-műfajára emlékeztető est során a nézők teljes sötétségben hallgatják végig a két színésznő által előadott szöveget, s a képzeletük segítségével jelenítik meg a fejükben/szívükben az egyes figurákat, karaktereket. Különleges együttműködés, közös élmény ez színész és hallgató között, hiszen annyi mindent a fantáziára bíz. A színész a hangjával (képletesen szólva) kézen fog, vezet, de a kép, a teljes történet mindenkiben másképp fut: mondhatni ’láthatóvá’ teszik a hangjukkal a Janikovszky írásokat. E művészeti kísérlet lényege, hogy ebben a vizuálisan túltelített és elkényeztetett világban a látó emberektől úgymond “elveszi” a látás képességét annak érdekében, hogy a képzelőerejük újra életre keljen. Szerencsés egybeesés, hogy a produkció egyaránt tökéletes színházi élmény a látássérültek és a látók számára. Teljes értékű szórakozás, mely egyben szemléletformáló esemény is! A kísérlet pedig egyértelműen bebizonyította, hogy a HIÁNY igenis képes teremteni: a két színésznő hangján megelevenedő Janikovszky-alakok minden alkalommal egyedi módon kelnek életre a nézők fejében, gondolataiban.

A képzeletszínházi előadást (40 perc) egy 21 perces dokumentumfilm-vetítés (Janikovszky Éva életéről), illetve egy max. 40 perces élményfeldolgozó interaktív beszélgetés (neves, szakértő moderátorral) egészíti ki az estek során. A produkció összesen 90-100 perc.

 

Szeretettel várunk Mindenkit!

A szervezők