20 éve foglalkozik zöldségtermesztéssel

HMN Haraszti (Hrastin) Kiemelt cikk

A minap azzal a céllal kerestem fel Bajcsi Pált, hogy meséljen a zöldségtermesztés fortélyairól, milyen nehézségekkel jár ez a munka, és mennyire kifizetődő az effajta vállalkozás manapság.

Ha valaki zöldségtermesztésre vállalkozik, netán fóliaházat épít néhány tucat négyzetmétert meghaladó alapterületen, feltételezhetően nemcsak a család asztalára akar jó minőségű élelmiszert biztosítani, hanem jövedelemszerzés céljából teszi ezt. Amennyiben viszont így van, a termelő jól teszi, ha számba veszi a lehetőségeit, mielőtt belevágna a termelésbe. Ezzel kapcsolatban kerestem fel Bajcsi Pált, aki húsz éve foglalkozik zöldségtermesztéssel. Harasztiban él családjával. A mezőgazdaság nagyon fontos szerepet tölt be életében, hiszen ez az a tevékenység, amihez ért, és amit tud csinálni. Lapunknak elmesélte, kezdetben a szüleivel dolgozott, ma már saját földjén, azaz egy hektár területen termeszt több fajta zöldséget és szorgosan dolgozik felesége segítségével.

– A zöldségtermesztés mindig is életem része volt. Ez egy olyan családi vállalkozás, amibe rengeteg energiát, időt és pénzt kell belefektetni, de ha minden a tervezett szerint alakul, akkor mindez megéri és kifizetődő is. A családi ház mellett nagyjából egy hektárnyi földterületen termeljük a zöldséget. Ebből a nagy része szabadföldi termelés, de van fóliás is. Igyekszünk minél többféle zöldséget termelni, többek között van paradicsom, paprika, uborka, hagyma, krumpli, cukkini, padlizsán, káposztafélék, van még földieper, görög- és sárgadinnye is. A zöldségek mellett fűszerpaprika termesztéssel is foglalkozunk. Jelenleg a palántázáson, a magvetésen és a pikírozáson van a hangsúly – mondja Bajcsi Pál.

A termelő azt is elmondta, ebben a vállalkozásban nincs idő a pihenésre, hiszen ahogy befejeződik a szezon, máris indul a következő.
– Januárban már elkezdődik a magvetés és a fóliafűtés. Egész éven keresztül nagy odaadással dolgozunk, hogy minél minőségesebb terméket kínáljunk a vásárlók részére. Említettem már, hogy húsz éve vagyunk ebben a szakmában, vannak jobb és rosszabb évek is. Konkrétan attól függetlenül, hogy júniusban a jégeső nagy kárt okozott, a növények valamilyen módon kiújultak és az év végéig egész komoly termelést tudtunk biztosítani, így mondhatom, meg vagyok elégedve a tavalyi év eredményeivel – hallottuk a termelőtől.

Bajcsi Pál hozzáfűzte, hogy már húsz éve jelen vannak az eszéki piacon és minden évben sikerül értékesíteni a termékeket.
– A termékeket az eszéki alsóvárosi piacon értékesítjük. Minél korábban tudunk megjelenni a piacon, annál nagyobb jövedelmet remélhetünk. A vásárlók már ismernek bennünket és elégedettek a termékeinkkel. Míg a vevők pár évvel ezelőtt a bevásárlóközpontban szerezték be a termékeket, manapság inkább a hazai, egészséges és friss zöldségeket igénylik. A vásárlók bizalmat adnak nekünk, mi pedig igyekszünk a legjobbat kihozni a munkából. Ami biztos, hogy egyelőre nem gondolkodunk a külföldre költözésről. Szeretnénk itt maradni és tovább folytatni a megkezdett munkát. Mivel sok mindent termelünk, így egész évben van eladó áru, emellett meg tudunk élni belőle, fel tudjuk nevelni gyerekeinket és jut a jövőbeli befektetésekre is – mondta el végezetül Bajcsi Pál.

V. D.