1956-60-Forradalmi emlékkiállítás

Nyíregyháza Hírek

1956-60 – Forradalmi emlékkiállítás nyílt kárpátaljai művészek munkáiból Nyíregyházán

A Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület az 1956-os forradalmi Emlékbizottság támogatásával készítette el 2016. október elején egy „forradalmi alkotótábor” során az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulója alkalmából egyedülálló festőművészeti és grafikai kiállítási anyagát.

A kiállítás első bemutatkozása Nyíregyházán volt, ahol a jelenlévőket Lipcsei Ágnes, az EASTART Galéria vezetője köszöntötte, majd Ilyés Gábor helytörténész tartott előadást a forradalom nyíregyházi eseményeiről. A kiállítást Őry László, a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület elnöke nyitotta meg, aki kiemelte, hogy nemcsak azért érdekes és egyedülálló a kiállítás, mert 1956 témájában az évszázados múltú, magyar gyökerű kárpátaljai festőművészet magyar, ruszin, ukrán festőművészei készítették el alkotásaikat, hanem azért is, mert a forradalom leverésének első mozzanatait maguk a kárpátaljaiak tapasztalhatták meg elsőként.  1956. november elején ugyanis Munkácsról Beregszászon át indultak meg, az egyébként roppant nagy haderőt képviselő orosz tankok a magyar forradalmárok ellen. 1956. november 04 hajnalán a tankok és a gyalogság óriási erejű támadást indítottak Budapest ellen, a többit pedig sajnos már tudjuk.

„Tudjátok, hogy miért hajnalban jöttek be az oroszok? Azért, mert még aludtak a pesti srácok – szólt a korabeli mondás Budapesten.
Alkotóművészek: Kopriva Attila, Ihor Lucenko, Yuriy Selevickiy, Lakatosh Sergej, Kerecsánin Péter, Temető István, Kádas Katalin, Szeifried Zoltán.

A tárlatot két héten át tekintheti meg a helyi közönség Nyíregyházán, az EASTART Galériában (Nyíregyháza, Nádor utca 61), majd november végén Bajorországban kerül kiállításra, és végleges felajánlásra a Bajorország, illetve a bajor kormányzat részére Thomas Habermann bajor CSU képviselő közvetítésével.

Magyarország soha nem felejti el azt a segítséget, amelyet Bajorország nyújtott oly sok honfitársunknak 1956-ban” – Áder János Magyarország Köztársasági Elnöke – München, 2015.10.23.

Így gondoljuk ezt mi magunk civilek is.

Média  a kiállítás nyíregyházi megnyitójáról:

http://www.szon.hu/festomuveszeti-kiallitas-56-ra-emlekezve-az-eastart-galeriaban/3228886

http://kolcseytv.hu/56-os-tarlat/

https://www.youtube.com/watch?v=3RGWICUAJx4