1848 nyomdokain

Horvátországi Magyar Napló Drávaszög Kiemelt cikk

A kaposvári székhelyű Kárpát-medencei Magyarok Baráti Társaságának tagjai többnapos vajdasági és horvátországi kiránduláson vettek részt július közepén, melynek keretében az 1848-as forradalomhoz kapcsolódó helyszínket járták be.

A „történelmi séta”,  négy napos volt, melynek keretében az egyesület mintegy harmincöt tagja több mint 1100 kilómétert tettek meg. Jártak a vajdasági Szabadkán, Péterváradon és Törökbecsén. A kirándulás zárónapját pedig Horvátországban töltötték, ahol meglátogatták a vörösmarti, csúzai és rétfalusi 1848-hoz kötődő helyszíneit, s megkoszorúzták Béni Izsák és Ács Gedeon síremlékét, valamint Antal  Mihály rétfalusi emléktábláját.

Minthogy a somogyi csapat már nem elősször járt a Drávaszögben, így ez a kirándulás alkalom volt arra, hogy ismét találkozzanak barátaikkal, akiket útba is ejtettek – körbe járták a vörösmarti József Attila Kultúregyesületet, a Pélmonostor Magyar Kultúregyesületet és az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesületnél is voltak –  a Horváth Margit által vezetett csapatot mindenhol nagy örömmel fogadták a helybéliek. Sőt a rétfalusi emléktábla apropót adott arra is, hogy a Népkör Magyar Kultúregyesület elnökével, Magdika Dánielellel is összeismerkedjenek.