17. Kóruspódium Kúlán

Kúla Kiemelt cikk

koruspodium-web

Megtartották Kúlán a 17. Kóruspódiumot, a Vajdasági Magyar Kórusok találkozóját vasárnap este. A rendezvénynek ez alkalommal a Szent György templom adott otthont. A találkozó fő témája az együtt éneklés, a bensőséges zene lélekmelegítő ereje, a közösségmegtartó fontossága és a magyar kultúra megtartása.

Gregorián énekeket, egyházi dalokat és magyar népdalok feldolgozásait adták elő vasárnap este Kúlán a Kóruspódiumon a vajdasági kórusok. Valamennyi együttes évek óta rendszeres résztvevője a rendezvénynek. Az adai Musica Humana városi vegyeskórus is örömmel mutatkozott be. Bács Annamária, karnagy: „Amatőr kórusnak mondhatjuk magunkat, viszont vannak profik is köztünk, akik segítenek azoknak, akiknek egy picit nehezebben megy a kottaolvasás és így kiegészítjük egymást ezen a téren is, én úgy gondolom.”

A 15 éves magyarkanizsai Cantilena Kamarakórus vezetője szerint a kötelezettség és a tapasztalatszerzés vezényelte őket a rendezvényre, hiszen így népszerűsíthető az egyházi zene. Tolnay Ilona, karnagy: „Ez egy feladat volna, amit az egyházban kell elindítani a hitoktatóknak a kicsi gyermekeknél, és utána ez menni fog generációkon keresztül.”

Kúla nem először adott otthont a Kóruspódiumnak, hiszen a kóruséneklésnek a térségben nagy hagyománya van. 120 éves a Népkör Magyar Művelődési Központ Bartók Béla Dalárdája. A szerveződésben közösségmegtartó erőt látnak, de ugyanolyan fontosak a kulturális értékek is, amit az éneklés nyújt. Valka Károly, a VMSZ kúlai községi szervezetének elnöke: „A kúlai magyarságnak, minden olyan, ami a kultúrájukhoz, a hagyományukhoz, az itt eltöltött időhöz kötődik, az fontos. Ez is egy olyan dolog, amikor megmutatjuk, hogy mit tudunk és mi az, amit az őseinktől örököltünk.”

A Kóruspódiumot 17. alkalommal rendezte meg a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség. Bensőségesebb hangulatú szemle, de ugyanolyan fontos, mint más közösségi összejövetelek. A szórványnak itt is nagy a a szerepe – mondta Dudás Károly, elnök. „A szórványban ugyanolyan erőfeszítéssel őrzik, talán még nagyobbal a kultúránkat, a megmaradásunk fontos kis lángjait, tüzeit, és én nagyon örülök annak, ha a legkülönbözőbb helyekre elmegyünk és fogadnak bennünket.”

Az idei Vajdasági Magyar Kórusok találkozójára Kalocsáról, Kúla testvértelepüléséről is érkeztek vendégek. Jövőre minden bizonnyal Magyarkanizsa vállalja a házigazda szerepét.

Forrás: Pannon RTV