146. évesa szabadkai Népkör MMK

Szabadka Vezércikk

Alkalmi műsorral ünnepelte tegnap fennállásának 146. évét a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ. Kiállításmegnyitóval, díjkiosztással és gálaműsorral készültek az érdeklődőknek.

Kiállításmegnyitóval kezdődött a a Népkör Magyar Múvelődési Központ születésnapja. A Népkör képzőművészeti szakcsoportja tagjainak legjobb alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők három héten keresztül. Az est folytatásában pedig kiosztották az Almási Gábor és a Piros Tulipán Emléklapokat. Mindkettővel a Népkör kiemelkedő tagjait jutalmazták.

Később szegedi együttesek szórakoztatták a közönséget. A Rozsdamaró Zenekar muzsikájára a Puja Néptáncegyüttes lépett fel.

nepkor2-web
Nagy Andor, néptáncos: “Vajdaszentiványit táncoltunk és ez a tánc, mint tudniillik, felnőttesebb tánc. Mi is korán kezdtük el azt a táncot táncolni. A lányok kendővel táncolják.”

A Pannon RTV munkatársa, Horváth Evelin néptáncos, néptáncpedagógus, valamint immár Piros Tulipán Emléklap-tulajdonos a gálaműsoron csoportjával moldvai táncokat mutatott be, hagyományos moldvai népviseletben.Horváth Evelin, néptáncos, néptáncpedagógus: “Van egy szőnyegünk, amit igazából katrincának hívunk. Az a különlegessége, hogy csőalkata van, amikor felkötjük. Ezen van egy színesebb öv, ami fenntartja, mert nem is madzag és nem is gumi, ami egyébként a többi hagyományos szoknyához illene. Nincs kötényünk, ami minden másik magyar népviseletben megjelenik. Ezenkívül van egy fehér blúz rajtam, de inkább jellemzőbb a díszes blúzok. Fehér blúz, aminek az oldalán van a szoknyához hasonló dísz. A fejünkön pedig egy kerpa, ez a neve. Ez egész hosszú, fenékig érő.”

Az est folyamán a Mentés Másként Zenekar is bemutatkozott.
Bodrogi Hajnalka, a Népkör MMK rendezvényszervezője: “A Mentés Másként Zenekar, valamint a Rozsdamaró Zenekar lépnek színpadra. Ők mind a ketten Szegedről érkeztek és már régi, hosszútávú együttműködésünk van a Rozsdamaró Zenekarral, hiszen ők alkalomadtán a Népkör táncegyüttesét is kísérik egy-egy produkció alkalmával.”

A születésnap megünneplése igen jelentős esemény az intézmény életében.  Takács Márta, a Népkör MMK elnöke: “Mint ahogy minden évben ilyenkor, a megalakulásnak az évfordulóját ünnepeljük ezen a napon. Megköszönjük azoknak a tagjainknak a munkát, akik valóban egész évben kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az elmúlt évadban, ami jubiláris volt és ülhettünk volna a babérjainkon, de minden szakosztály nagyon szépen teljesített a közösség életében gyakorlatilag, és képviselte a Népkört, Szabadkát, az országot különböző helyeken.”

A Népkör Magyar Művelődési Központ Vajdaság legidősebb, folyamatosan működő kulturális szervezete.

Forrás: Pannon RTV