100 éves a színjátszás a szabadkai Népkörben

Szabadka Kiemelt cikk

Az évforduló jegyében szerdán kiállítás nyílt a Népkör Magyar Művelődési Központban. Az érdeklődők a bácskertesi színjátszó csoport népszínművét is láthatták.

A tárlatnyitót a Népkör Oláh Sándor Körgalériájában szavalattal tették színesebbé, majd rövid előadást tartottak az elmúlt 100 év színjátszásáról. „A Népkör vezetői mindig fontosnak tartották, hogy ami lényeges az egyesület életében, abból valami megmaradjon. Nagyon jó a Népkör fényképanyaga és plakátanyaga. Számomra külön öröm volt, hogy a 80-90 éves fényképek között lehetett turkálni. Garai Béla könyvéből követtük a Népkör történetét, és aszerint válogattuk ki a fotókat a Népkör munkatársaival” – mesélte Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutató, a tárlat szerkesztője.

A tárlatot úgy állították össze a gazdag forrásanyagból, hogy az egy évszázados színjátszásra helyezzék a hangsúlyt. „Folyamatosan újul a kis társulatunk, úgy a kicsiknél, mint a nagyoknál. Gyártjuk az előadásokat, csináljuk a nézőknek az örömet, vagy próbáljuk őket meglepni újabb és újabb darabokkal. Szerintem nagyon nagy értékünk az, hogy ez a 10 év alatt, amióta a Fabula Rasa megalakult, több mint tíz hivatásos színész lépett már ki tőlönk a pályára” – mondta G. Erdélyi Hermina, a Népkör Magyar Művelődési Központ alelnöke.

A megnyitót követően a közönség Török Péter Túladunai népszínművét tekinthette meg, amelyet a bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József színjátszó csoportjának tagjai mutattak be. A színészek népi énekekkel, ízes tájszólással és színes népviselettel repítették vissza a nézőket Bácskertes múltjába, szemléltetve a régi hagyományokat és a falusi fiatalok szokásait.

 

Forrás: PannonRTV