Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület, Kórógy

Horvátország, Korođ Kultúra, információ, kommunikáció

A szervezet alapadatai

Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület, Kórógy
Mađarsko kulturno-umjetničko društvo Ady Endre
Egyesület
96403816698
2001

Székhely

Horvátország
31214
Korođ
Ive Lole Ribara 125, Korođ, 31214 Laslovo

A szervezet célja

Kultúra, információ, kommunikáció
A kórógyi Ady Endre Művelődési Egyesület 1949-ben alakult. Az egyesület jelenleg közel száz tagot számlál.
A honvédő háború okozta kétéves kényszerszünet után, 1993-ban kezdte ismét meg a munkát. A kórógyi Ady Endre Művelődési Egyesület jó példája annak, hogy a művelődés, a kultúrélet válsághelyzetekben olyan megtartó erőnek bizonyulhat, mely lehetővé teszi a falusi közösség fennmaradását még akkor is, ha ezt szinte minden átmenet nélkül kiragadja rendezett körülményei közül a háborús felfordulás. Az újraindult kórógyi tánccsoport, 1998-ig gyakorlatilag az egyedüli aktív horvátországi magyar tánccsoportként működött. Kórógyon 1998-ban megkezdődő újjáépítés keretében, az infrastruktúra és a lakóházak újjáépítésével párhuzamosan, megkezdődött a Művelődési Otthon felújítása is, s e munka javarészt 2000-ben be is fejeződött. Ettől kezdve az egyesület munkáját már nem gátolta semmi.
Jelenleg egy magyar zenekar, gyermek tánccsoport, menyecsketánccsoport és énekkar működik a kultúregyesület keretein belül. A hazai és külföldi fellépések igencsak megsűrűsödött naptára szinte a hivatásos együttesekével egyező, súlyos kötelezettségeket ró a kórógyi amatőr táncosokra, ám a kitartó munka eredményeként megszületett az egyesület egyik legnagyobb sikere is: a 32. zágrábi Nemzetközi Folklórszemlén a kórógyi táncosok viseletét nyilvánították a legeredetibb népviseletnek.
Az egyesület maga is számos nívós rendezvény szervezője, így minden évben nagyszabású megemlékezést tartanak az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából, továbbá a messze földön híres arató ünnepségük az Aranykalász elnevezést viseli. Az egyesület népművészet-pártoló szakcsoportjai tiszta forrású népdalok éneklése mellett a háború utáni továbbélés örömével ropják a táncot minden egyes fellépés alkalmával, s ahol csak megfordulnak, öregbítik Kórógy hírnevét.

Kapcsolattartási adatok

Kel József, elnök
Ive Lole Ribara 125, Korođ, 31214 Laslovo
+385/98-95-87-836
Amennyiben továbbiakban nem szeretné, hogy szervezete adatait honlapunkon feltüntessük írjon az emailcímre.

Hasonló civil szervezetek

Cracovia Expressz Magyar-Lengyel Kulturális Alapítvány...

Magyarország, BudapestA Cracovia Expressz Magyar-Lengyel Kulturális Alapítvány kiemelt célja a magyar-lengyel kapcsolatok professzionális igényű megerősítése és hazánk népszerűsítése Lengyelországban, valamint a lengyel kultúra promóciója Magyarországon.Cracovia Expressz Magyar-Lengy...

KALI JAKH Polgári Egyesülés Zenta

Szerbia, Zenta (Senta)KALI JAKH Polgári Egyesülés Ze...

Légy aktív

Szeretnél másokon segíteni vagy egy jó ügy érdekében cselekedni? Mi segítünk neked megtalálni a legideálisabb civil szervezetet.

csatlakozom

Romano Drom Tornyos

Szerbia, Tornyos (Tornjoš)Romano Drom Tornyos...