Élelmiszer-adományokat gyűjtenek

Rozsnyó Önkéntesség

November és december a gyűjtések és a karácsonyi készülődés ideje a Rozsnyói Katolikus Egyházmegyei Szeretetszolgálatnál. Így ismét bekapcsolódtak a Tesco üzletlánc élelmiszeradomány gyűjtésbe.

„Örömmel tölt el, és a számok is arról tanúskodnak, hogy idén nem csak az önkéntesek, hanem az adakozók száma is megnövekedett. Az emberek egyre jobban tudatosítják a gyűjtés lényegét és fontosságát” – nyilatkozta megkeresésünkkor Katona Ilona, a Rozsnyói Katolikus Egyházmegyei Szeretetszolgálat munkatársa.

Szlovákia legnagyobb tartós élelmiszer gyűjtésére idén november 21. és 23. között került sor. A gömöri régióban – Rozsnyó, Nagyrőce, Rimaszombat, Tornalja és Fülek – városokban található Tesco áruházakban összesen mintegy 7 tonnányi tartós élelmiszer és tisztálkodó szer gyűlt össze, több mint 9 ezer euró értékben.

„Ebben az évben az élelmiszergyűjtés a TESCO üzletláncokban ismét jobb eredménnyel zárult. A 2018-as évhez viszonyítva több tartós élelmiszert sikerült összegyűjtenünk. Még 2018-ban a hozzánk tartozó tíz helyszínen 9 263 kg élelmiszer gyűlt össze 12 657 euró értékben, idén 10 800 kg élelmiszert sikerült gyűjtenünk 15 292,41 euro értékben. A katolikus karitász munkájának köszönhetően immár egyre áttekinthetőbb hová is kerülnek az így begyűjtött adományok, aminek köszönhetően egyre többen adakoznak. Fontos az önkéntesek munkája is, akik nélkül nem érhetnénk el ilyen jó eredményeket. Nagy örömmel tölt el, hogy a gyűjtés folyamán egyre ritkábban hallunk negatív hozzászólást a tevékenységünk kapcsán. Hálásak vagyunk minden adakozónak, és minden önkéntesnek. Nélkülük a mi munkák nem volna ilyen eredményes. Hála nekik az ünnepek alatt nagyon sok rászoruló családba tudunk élelmiszert juttatni. Elsősorban a kisgyermekes családokra és az egyedül élő kisnyugdíjasokra gondoltunk idén. Szeretnénk, ha egyre több rászoruló kaphatna segítséget az jószívű adakozó embereknek köszönhetően” – ismertette az idei gyűjtés adatait Katona Ilona.

Az önkéntesek abban a reményben végezték a gyűjtést, hogy sok rászoruló család örülhet majd az adományoknak. Köszönet jár azoknak is, akik a bevásárlásukkor kifelé haladva az üzletből megálltak a felcímkézett kosár mellett, és elhelyeztek a gyűjtőkosárba is valamit. Bizonyára sok rászoruló család örül majd ezeknek az adományoknak.

Rimaszombatban percenként 1,5 eurót adományoztak

Helyszín 2019-es gyűjtés összege euróban 2018-as gyűjtés összege euróban Percenkénti adomány összege euróban
Rimaszombat 2700,32 3149 1,5
     
Tornalja 2041,47 809 1,13
 
Nagyrőce 1557,94 948 0,86
 
Fülek 1451,85 1389 0,8
     
Rozsnyó 1326,93 1299 0,73

Forrás: Gömörilap.sk/SZAKC